понеділок, 24 лютого 2014 р.

Проповідь в Галилеї.Мр.1.14-15.

Після того, як виданий був Іван, прийшов Ісус до Галилеї, проповідуючи Євангелію [Царства Божого], кажучи, що сповнився час, наблизилося Царство Боже: Покайтеся і віруйте в Євангелію.(Мар.1:14-15)
Євангелист Марко опускає розповідь про перебування Господа в Юдеї, період близько півтора року, про який детально розповідає ап.Іван. Марко не називає причин ув’язнення Івана Хрестителя, звертаючи увагу виключно на Ісуса Христа.
Ізолюючи Івана, Ірод сподівався, назавжди закрити голос істини. Але появився інший Свідок правди, голос Якого звучав набагато сильніше голосу Івана Хрестителя.
Галилея була густо населеною областю.  Тут пройшли дитинство і юність Ісуса. Основним заняттям жителів Галилеї були землеробство і риболовля.  Це створювало  сприятливі обставини для проповіді Спасителя.  
«Прийшов Ісус до Галилеї, проповідуючи Євангелію [Царства Божого], кажучи, що сповнився час, наблизилося Царство Боже: Покайтеся і віруйте в Євангелію».
В цьому короткому уривку є кілька важливих  слів.
1.Євангеліє (Добра Новина). Ісус Христос прийшов для того, щоб принести людям Добру Новину. Автором Євангелії є Бог, а її змістом – Ісус Христос.



 Євангелія – це проповідь надії (1Кол.1.23). Надія  -  це невидиме багатство, володіння скарбом, ще перед отримання скарбу.
Євангелія – проповідь миру (Єф.6.15). Людина в Христі Ісусі отримала перемогу, над своїм роздвоєним «я».
Євангелія, це проповідь Божої щедрості, Божих обітниць. Люди завжди очікували від Бога погроз; тільки християнство  розповіло людям про Бога, що готовий дати більше, ніж ми просимо «Чи ж жінка забуде своє немовля, щоб не пожаліти їй сина утроби своєї? Та коли б вони позабували, то Я не забуду про тебе!»Іс.49.15; «Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю!»(Єр.31:3)Єр.31.3).
Євангеліє є проповіддю безсмертя (2Тим.1.10) Для язичників життя було дорогою до смерті, а Ісус Христос, приніс Добру Новину про те, що людина  перебуває в дорозі до життя, а не смерті:  «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне»(Iв.3:16); Ів.11.25 -26.
Євангелія – це проповідь спасіння (Еф.1.13). Воно не просто дарує прощення і відпущення, але нове життя. повноту життя.  «Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі»  (Фил.4:13).      
2. Друге слово – покаяння. Грецьке слово «метаноя» означає переміна. Правдиве покаяння означає, що людина не тільки жаліє за вчинений гріх, але ненавидить сам гріх. Покаяння означає, що людина усвідомлює вчинені гріхи і признає себе винним.  Покаяння означає відвернення від гріха і наближення до Бога.
Покаяння – це одночасно  виявлення Божого милосердя і рішення людини.   Господь кличе людей до покаяння, але вони самі повинні відгукнутись на Божий заклик. 
Через гріх диявол вкидає нас у пекло, а через покаяння Ісус Христос приводить нас до Божого Царства. «Правдиве покаяння, це віддалятися від гріха та ненавидіти його; і тоді Бог з радістю прийме тих, хто приходить до Нього» св.Єфрем Сирійський.
3.Третє слово – «віруйте». Повірити в Добру Новину – означає повірити Ісусу Христу, повірити в те, що Бог є власне таким, як Він про Нього розповів.
Віра - це вибір,  рішення іти за Христом, бути Йому вірним, в усьому довіряти Йому. Як подорожній довіряє провіднику, як хворий довіряє себе лікарю. Довір’я Христу виявляється у бажанні виконувати Його волю.
4. «Наблизилося Царство Боже». Проповідь Ісуса Христа повна повчань про Боже Царство. Багатьма своїми притчами Ісус пояснює його суть, ріст і розвиток, його перемогу.
Царство Боже, яке починається від серця людини – це побожне життя, мир, спокій совісті, який дарує Господь. Тиха радість від того, що ми знаємо свого Спасителя, ідемо за Ним, Він перебуває в нас.
Церква Ісуса Христа, як Ізраїль в Старому Завіті покликана бути народом Царства Божого на землі. Вона має своїм завданням проповідувати Царство Боже на землі всім народам.
Нехай кожен з нас дасть місце Божому Царству у своєму серці і понесемо його в серця інших людей!               


 

Немає коментарів:

Дописати коментар