четвер, 13 лютого 2014 р.

Проповідь Івана Хрестителя. Мр.1.7 – 8.


«І він проповідував, кажучи: Услід за мною йде он Потужніший від мене, що Йому я негідний, нагнувшись, розв'язати ремінця від узуття Його. Я христив вас водою, а Той вас христитиме Духом Святим». Мр.17 – 8.
Проповідь Івана Хрестителя мала великий вплив на юдеїв. Велика кількість народу приходили слухати його. Що було характерно для проповіді Івана Хрестителя?
1. Іван Хреститель жив так, як проповідував, і проповідував так, як жив.  Він жив не для того, щоб їсти, а їв для того, щоб жити. Важливо, щоб і наше християнське життя не відрізнялося від наших слів.
2. Найкращий вплив на людей має проповідь, звернена до свідомості і серця. Така проповідь добре сприймається слухачами, коли її виголошує людина, що має на це моральне право. В старозавітній період був такий час, коли чотириста років не було пророків в Ізраїлі. Юдеї бажали почути голос пророка і він пролунав в проповідях Івана Хрестителя.

3. Проповідь Івана Хрестителя була діяльною, бо він був скромним і покірним. Скромний – це людина, що не виставляє на показ своїх заслуг, стриманий у спілкуванні, поведінці, словах, вчинках. Покора – це відсутність гордості, свідомість своєї марності, тихість. Іван Хреститель мав покірне серце, і про себе говорив: «За мною іде Сильніший від мене, якому я не гідний розв’язати ремінь сандалів Його». Взуття з ніг господаря завжди знімали раби. Іван нічого не потребував для себе, а все для Ісуса Христа, прихід якого звіщав. Його покора, скромність, самовіддача примушували людей слухати його.
4. Проповідь Івана Хрестителя мала вплив тому. що він вказував не на себе, а на Спасителя. Люди слухали його, бо він вказував не на себе, а на Того, хто потрібний усім – на Ісуса Христа. Нам теж потрібно словами і життм вказувати людям на Ісуса Христа.
5.Новизна слів Івана і його незалежність від сильних світу справляли сильне враження. Вів дуже сильно впливав на юдейське суспільство.
6. Іван говорив юдеям: «
Я христив вас водою, а Він (Ісус Христос) вас христитиме Духом Святим». Ці пророчі слова сповнилися в день Пятидесятниці. Слово Боже говорить: «Коли ж почався день П'ятдесятниці, всі вони однодушно знаходилися вкупі. І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав»(Діян.2.1 -4).
7. Благословенні наслідки проповіді Івана Хрестителя. «І до нього приходила вся країна Юдейська та всі єрусалимляни, і в річці Йордані від нього христились вони, і визнавали гріхи свої»Мрк.1.5.
Внаслідок проповіді Івана Хрестителя юдеї отримали правдиве уявлення про Месію, і багато були готові прийняти Його.
Подібно до Івана Хрестителя, несімо і ми вістку про Ісуса Христа людям, несімо її так, щоб вони увірували в Нього.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар