неділю, 10 липня 2016 р.

Зцілення Вартимея. Мр.10.45 – 52

І приходять вони в Єрихон. А коли з Єрихону виходив Він разом із Своїми учнями й з безліччю люду, сидів і просив при дорозі сліпий Вартимей, син Тимеїв.  І, прочувши, що то Ісус Назарянин, почав кликати та говорити: Сину Давидів, Ісусе, змилуйся надо мною!  І сварились на нього багато-хто, щоб мовчав, а він іще більше кричав: Сину Давидів, змилуйся надо мною!  І спинився Ісус та й сказав: Покличте його! І кличуть сліпого та й кажуть йому: Будь бадьорий, устань, Він кличе тебе.  А той скинув плаща свого, і скочив із місця, і прибіг до Ісуса.  А Ісус відповів і сказав йому: Що ти хочеш, щоб зробив Я тобі? Сліпий же Йому відказав: Учителю, нехай я прозрю!  Ісус же до нього промовив: Іди, твоя віра спасла тебе! І той зараз прозрів, і пішов за Ісусом дорогою. Мр.10.46-52.

По дорозі в Єрусалим Ісус проходив через місто Єрихон. Біля міських воріт сиділо багато жебраків і серед них був сліпий Вартимей. Від інших людей він почув, що це проходить Ісус.
Люди розповідали Вартимею про Ісуса, але до цього часу він не міг зустрітися з Господом. Навіть не мав надії, що хтось відведе його до Ісуса.  Зараз, коли Ісус був на зовсім не далеко, у сліпого появився шанс зустрічі, він «почав кликати та говорити: Сину Давидів, Ісусе, змилуйся наді мною!»
Відразу появилися люди, які примушували Вартимея замовчати. Цей чоловік нміг назавжди залишитись сліпим, якби послухав тих, хто зупиняли його.  Ця обставина  вчить і нас наполегливості.  «А він іще більше кричав: Сину Давидів, змилуйся наді мною!»
 Ісус помітив наполегливу просьбу Вартимея. За молитвою наступила дія Христа. Ісуса оточувала велика кількість людей і кликав сліпий Вартомей. Для жителів міста сліпий жебрак був на останній сходинці суспільства. Але Ісус Христос не міг пройти повз одного, хто просив про допомогу.
Послідовники Ісуса Христа не повинні вважати малою просьбу однієї людини. Церква повинна завжди чути тих, хто кличе: «Змилуйся наді мною!»
«І спинився Ісус та й сказав: Покличте його!» Так діє Ісус. Він кличе до себе. Важливість цього моменту велика. Для запрошенні Ісус використовує допомогу людей. Почувши запрошення сліпий «скинув плаща свого, і скочив із місця, і прибіг до Ісуса».  Вартимей негайно відповів  на поклик Ісуса. Так чинить віра.
Які обставини сприяли здійсненню цього чуда?
1. Наполегливість Вартимея. Ніхто не міг примусити сліпого зупинитися і перестати просити.
2. Вартимей негайно відповів на поклик Ісуса Христа. Багато людей чують заклик Ісуса, але відкладають своє навернення.
3. У Вартимея було одне, дуже конкретне бажання – прозріти. Ми те, подібно Вартимею, приходим до Христа з конкретним проханням.
4. Вартимей, був бідним, але вдячним. Ніщо так не тішить Господа, як вдячність Його дітей.
5. Вартимей розпочав з потреби, перейшов до подяки і закінчив вірністю. Бути учнем Ісуса означає вчитися в школі Його Слова, де головна тема уроку – любов до Ісуса Христа і всіх людей!                            -
 

Немає коментарів:

Дописати коментар