вівторок, 10 лютого 2015 р.

З проблемою до Ісуса Мр.5.21 - 43

Запамятався такий вислів із статусів в соціальних мережах: «Коли проблеми тягнуть до дна – дивися у верх». В кожної людини бувають різного роду терпіння, труднощі, життєві проблеми. В перекладі з грецької, слово терпіння - «упомоне», означає стійкість, витривалість у важких обставинах. Слово Боже говорить про переживання важких часів: «Нехай серце вам не тривожиться! Віруйте в Бога, і в Мене віруйте!» (Iван.14:1). Євангельський уривок розповідає  про двох людей. які прийшли до Ісуса із своїми проблемами.
На березі Галилейського озера Ісус продовжував проповідувати про Царство Боже. В той час приходить до Нього чоловік «Яір на ім'я, що був старшим синагоги. Він припав до Ісусових ніг, та й став благати Його завітати до дому його.  Бо він мав одиначку дочку, років десь із дванадцять, і вмирала вона» Начальник синагоги був важливою людиною в місті. Його родину спіткало велике горе – важко захворіла дочка. Коло друзів і приятелів Яіра вороже відносилися до Ісуса, шукаючи приводу для звинувачення. Такі люди як Яір, могли прийти до Господа тільки в крайньому випадку. Горе примушує забути свою значимість. Відчай додає відваги. Яір міг дати своїй дитині їду і одяг, житло і освіту, але дати життя міг тільки Христос.

Наступна зустріч відбулася у дорозі: «А коли Він ішов, народ тиснув Його. А жінка одна, що дванадцять років хворою на кровотечу була, що ніхто оздоровити не міг її,  підійшовши ззаду, доторкнулась до краю одежі Його, і хвилі тієї спинилася їй кровотеча!»  Про цю жінку знаємо дуже мало. На мить вона появляється з великою вірою і знову зникає, щоб дати місце для дочки Яіра. Серед багатьох зцілених Ісусом Христом, важко знайти більш скромну особу ніж ця невідома жінка. Вона навіть не наважується просити про допомогу. Ця подія показує, що Божа любов відкрита для найбільш невідомих і не помітних.
У кожної людини є певні перешкоди, які необхідно перебороти в дорозі до Бога. В Яіра, і в невідомої жінки були свої труднощі в дорозі до Ісуса – джерела життя. Які ці перешкоди і що зробив найперше Яір, для їх подолання ?  Він залишив свої упередження, переміг гордість:  «Припав до Ісусових ніг, та й став благати Його завітати до дому його». Перший крок  до Христа – зрозуміти, що ми повністю залежні від Бога. Яір з  покорою звернувся до Ісуса Христа по допомогу і Він воскресив його дочку. Голова синагоги відкинув суспільну думку і поради друзів, щоб прийти до Христа. Забув усе крім одного: йому потрібна допомога Ісуса Христа. В жінки позаду були довгі роки лікування, втрачені кошти та сподівання. Бувають ситуації, коли найкращі  спеціалісти не можуть допомогти. Так було і з цією жінкою. Тепер усю свою віру і надію вона зосередила на Ісусі Христі. В неї була хвороба, про яку не говорять прилюдно. Вона вірила, що Христос все знає. Юдейські традиції під загрозою покарання забороняли кровоточивій жінці появлятися в людних місцях, а тим більше дотикатися інших людей. Поборовши перешкоди Яір і невідома жінка отримали відповідь на свої просьби.
Допомога для жінки була прийшла дуже швидко, Яір отримав відповідь в далеко інший спосіб. «Підійшовши ззаду, доторкнулась до краю одежі Його, і хвилі тієї спинилася їй кровотеча!» Вона соромилася навіть сказати про свою потребу, а Ісус негайно зціляє її. Господь Ісус дарував здоров'я сором’язливій жінці. Господь дарує милосердя усім, хто з вірою торкається Його. Відповідь була отримана негайно, зцілення повне! Для Господа хвора жінка не була загубленою в натовпі, її потреба для Нього була найважливішою. Так Ісус Христос відноситься до потреб кожного з нас.
Ісус затримався через зустріч із жінкою. Мабуть Яір почувався як  водій, що спішив і побачив знак: «стоп - об’їзд». Такі знаки зустрічаються в житті віруючих. Легко просити в Бога благословення для своїх планів, важче   - прийняти Божі плани і просити благословення для них. Коли Ісус затримався, посланець повідомив:  «Дочка твоя вмерла, не турбуй же Вчителя»! Звичайно, ми сприймаємо смерть як кінець. Але для Ісуса смерть не мала останнього слова. Господь бачив початок там, де для інших був кінець. Яір не відійшов – він повірив Ісусу. Якщо сумніви руйнують твій спокій – згадай Яіра, який з Ісусом ішов до померлої дочки! Все – для Божої слави. Кожен вияв Божої любові, всемогутності служить для збільшення Його слави. «А Він узяв за руку її та й скрикнув, говорячи: Дівчатко, вставайІ вернувся їй дух, і хвилі тієї вона ожила...»! Цим чудом Господь хотів показати своїм учням і всім людям,що навіть смерть підкорена Йому. Він сказав: «Я воскресіння й життя. Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити. І кожен, хто живе та хто вірує в Мене, повіки не вмре.» Ів.1125 -26. Після воскресіння дочки Яіра Ісус  Христос сказав, «щоб дали їй їсти». Наш Господь не забуває про матеріальні потреби. Бог, який створи нас для вічності турбується і про наші життєві потреби.
В поведінці жінки і Яіра ми бачимо три кроки до віри в Ісуса Христа, три етапи до відповіді на молитву. Крок перший - Вони почули про Ісуса, другий  - не зважаючи на перешкоди прийшли до Ісуса, крок третій -з вірою просили  Ісуса. Жінка – з вірою торкнулася Ісуса, це теж форма молитви. Сьогодні мільйони людей чули про Ісуса, але мало хто іде до Нього з вірою і молитвою. Жінка відійшла повністю зціленою, дочка Яіра повернулая з обіймів смерті. Наслідок зустрічі був вражаючий! Ось чого потребує сьогодні наш народ. Почувши про Христа, необхідно прийти до Нього з молитвою і покаянням.
У знаменитій "Пісні про Роланда" розповідається як Роланд, лицар імператора Карла Великого, був оточений і знищений сарацинами. У Роланда був ріг,звук якого був чутний за 48 км. Друг благав його затрубити, щоб імператор Карл почув, повернувся і допоміг їм. Але Роланд був занадто гордий, щоб просити допомоги. А його воїни один за іншим полягли в битві, і, нарешті, залишився в живих він один. І лише тоді, вмираючи напружив він всі сили, затрубив у ріг. Імператор поспішив на допомогу, але було вже пізно - Роланд був мертвий. Він був занадто гордий, щоб вчасно просити про допомогу.
Брате і сестро, прошу – не відкладай. Зараз, коли  читаєш чи слухаєш ці слова –прийди до Господа молитві, довір Йому  терпіння і проблеми. Він прийде у твій біль, підтримає, потішить, поверне до життя!



Немає коментарів:

Дописати коментар