неділю, 16 серпня 2015 р.

Зло говорить голосом друга. Мр.8.31-33.

І почав їх навчати, що Синові Людському треба багато страждати, і Його відцураються старші, і первосвященики, і книжники, і Він буде вбитий, але третього дня Він воскресне.  І те слово казав Він відкрито. А Петро узяв набік Його, і Йому став перечити. А Він обернувся й поглянув на учнів Своїх, та й Петру докорив і сказав: Відступись, сатано, від Мене, бо думаєш ти не про Боже, а про людське!Мр.8.31-33. 
 Учні розуміли, що Ісус є Христос.  Тепер їм належало пізнати, що Йлому належить терпіти і померти. З тих пір Він «почав навчати їх, що Синові Людському треба багато страждати, і Його відцураються старші, і первосвященики, і книжники, і Він буде вбитий, але третього дня Він воскресне». Цю думку Господь повторяв не одноразово.
Терпіння Месії полягало у Його відкиненні і смерті «Камінь, що його будівничі відкинули, той наріжним став каменем»(Пс.117:22). Вслід за відкиненням наступала смерть Месії. Ісус Христос мав пройти цей шлях. Все це потрібно розуміти як виконання Божого плану спасіння людей. Тому Ісус Христос звернув увагу учнів і на  перемогу свого воскресіння. 
Чому Ісус Христос став говорити про це саме зараз? 
 а)Тому, що наступив відповідний час для цього. До хресної смерті залишалося пів року і потрібно було підготувати учнів.
 б) Віра Його учнів досягнула потрібного духовного рівня.
Перше повідомлення Ісуса Христа про Його терпіння здивувало учнів. Месія, страждання і Його смерть  - це перевищувало розуміння учнів. Разом із своїми співвітчизниками вони вважали, що ознаками Месії є сила і влада. Але Ісус Христос знав, що головною Його ознакою як Бога є Його свята любов.
Життя людини не можливо змінити силою – це може вчинити тільки Божа любов.  «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся» (Iван.3:16-18). Божа любов віддала Сина - за ненависників, Владику – за рабів,Вільного – за невільників. Бог став Людиною, багатий став жебраком,Господь – слугою.
Почувши від Ісуса слова, що Йому належить терпіти і бути вбитим, Петро вирішив переконати Його. Адже якщо Він месія, то згідно загального переконання, Він не повинен ні страждати, ні помирати.
«А Він обернувся й поглянув на учнів Своїх, та й Петру докорив і сказав: Відступись, сатано, від Мене, бо думаєш ти не про Боже, а про людське!»
Ще в пустині, сатана хотів стримати Ісуса від страждань і смерті на хресті: «Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!»(Матв.4:9).
Петро пропонує Ісусу Христу це ж саме. Він, не свідомо, допомагає дияволу.  Знаючи думки і бажання учнів, Христос бачив, що їхні думки знаходяться на рівні тілесних бажань людей, які думають «не про Боже, а про людське». Учні мали зрозуміти, що думки Божі вище думок людини, а часто і протилежні до людського бачення.
Як бачимо, новий період духовної підготовки учні був дуже важким. Їм важко було повірити у страждаючого  Месію.
Будемо завжди вдячні Господу за Його хресний подвиг задля нашого  спасіння!

Немає коментарів:

Дописати коментар