суботу, 13 лютого 2016 р.

Що робити, щоб мати життя вічне? Мр.10.17-27.

"Коли Ісус вирушив у путь, підбіг до Нього один чоловік, упав на коліна й запитав: «Учителю Добрий, що я маю зробити, аби успадкувати вічне життя?» На те Ісус йому сказав: «Чому ти називаєш Мене добрим? Ніхто не є добрим, крім єдиного Бога. Тобі відомі заповіді - не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не давай неправдивих свідчень, не чини кривди, шануй батька й матір своїх». Той відповів: «Я з юності дотримуюся всього цього». Ісус подивився на нього, відчув любов до нього і сказав: «Одного тобі бракує. Піди й продай усе, що маєш, а що вторгуєш - роздай бідним. І матимеш скарб на Небі. Тоді приходь і йди за Мною». Той чоловік,глибоко розчарований Ісусовими словами, пішов собі засмучений, бо був він дуже багатий".

Набагато легше придбати багатство, ніж позбутися його (Генрі Торо). Один із начальників прийшов до Господа, І називаючи Його Учителем Добрим, запитав, що робити, щоб наслідувати життя вічне (Лк.18.18-27). З Євангелії ми довідуємося, що він був багатий, молодий і впливовий. Ним можна було б захоплюватися і хвалити, та Ісус бачив серце людини, а воно було хворе. Так буває і в житті фізичному. Зовні людина здається здоровою, але смертельна хвороба непомітно руйнує життя. Незважаючи на зовнішнє благополуччя і пристойність, Ісус констатує смертельну недугу душі і намагається допомогти. Ця недуга душі, серця людини. Поглянемо на симптоми хворого серця.
І.Ознаки хворого серця. 
1. Не бачить Бога.
В Ісусі людина не бачить Бога. Бачить авторитет, вчителя, але не Бога. Спаситель звертає увагу на вживання титулу "Учителю благий". Ісус нагадав йому, що благ тільки один Бог. Наш Господь хотів, щоб і начальник усвідомив цей факт. Якщо Він благ, то повинен бути Богом, тому що, по суті, лише один Бог благ. Багато людей і сьогодні в Ісусі помічають тільки історичну постать, моральний приклад. Але Біблія виразно говорить: «В Ньому тілесно живе вся повнота Божества(Кол.2:9); «Нема ні в кім іншім спасіння. Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали» Діян.4.12.
2. Не бачить свого гріха.
Наступна ознака хворого серця – не помічає гріха. Тобто, вважає себе добрим і безгрішним. Щоб відкрити очі, Господь Ісус процитував п`ять заповідей, які стосуються наших обов'язків по відношенню до ближнього, - другу скрижаль закону. Але і це не допомогло.,тому що він заявив, що зберіг ці заповіді від своєї молодості. Ісус сказав, що йому: «Одного тобі ще бракує: Розпродай усе, що ти маєш, і вбогим роздай, і матимеш скарб свій на небі». Бракує любові до ближнього. Святий Іван Золотоустий говорив: «Якщо ти не піклуєшся про ближнього, то не робиш нічого важливого». В законі сказано:" Люби свого ближнього, як самого себе ", і ось поглянь: навколо багато братів твоїх,синів Авраама, помирають з голоду, а дім Твій сповнений добра, і ти нічого з цього не віддаєш їм " Якщо ти справді все дотримав і любиш ближнього як самого себе, то «розпродай усе, що ти маєш, і вбогим роздай, і матимеш скарб свій на небі. Вертайся тоді, та й іди вслід за Мною!» «А він, коли почув це, то засумував, бо був вельми багатий».
3. Прив’язаний до марності.
Чому засумував? Бо був егоїстом. Ось і трагедія і таємниця людини. Будучи багатим, нічого не давав людям, а служив лише власному багатству. Чоловік бачив свої достатки і тому не бачив Бога, не помічав гріха, не співчував ближнім. Прив’язаність до матеріального крала правдиву радість життя. Саме тому Ісус запропонував роздати майно, якому служив. Багато хто використовує свій стан, щоб допомагати іншим; цей же насолоджувався плодами особистого добробуту. Якщо він хотів коли-небудь наслідувати вічне щастя, він мав був покінчити з тим, що зв’язувало його серце. А тоді жити для другим так само, як раніше жив для себе. Євангеліст Марко пише, що Ісус погляну на нього з Любов’ю. Тобто, бажаючи допомогти, врятувати.
ІІ. Поради для зцілення.
1.Повір.
Щоб дослухатися до слів Ісуса, виконати Його поради, спершу потрібно повірити. Читаємо в Євангелії від Івана: «Поправді, поправді кажу Вам: Хто вірує в Мене, життя вічне той має»(Iван.6:47); «Хто вірує в Нього, не буде засуджений; хто ж не вірує, той вже засуджений, що не повірив в Ім'я Однородженого Сина Божого»(Ів.3.18). Не можливо слухати, іти слід у слід за тим, кому не довіряєш. Не губи своєї душі своєю прив’язаністю до світу, «Віруй в Господа Ісуса Христа і спасешся».
2.Залиши.
Залишити гріх і все, до чого прив’язане серце. Бо «Перелюби, здирства, лукавства, підступ, безстидства, завидющеє око, богозневага, гордощі, безум. Усе зле це виходить зсередини, і людину опоганює!» (Мар.7:22,23).
3.Іди.
«Іди вслід за Мною!» Яке велике запрошення! А чоловік відходить сумним, бо дочасне полюбив більше ніж вічне! Бо серце зв’язане любов’ю до марноти. Біблія говорить: «Ніхто двом панам служити не може, бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматись одного, а другого знехтує. Не можете Богові служити й мамоні»(Матв.6:24). Потрібно зробити вибір. Герой сьогоднішньої події зробив свій вибір і «засумував, бо був вельми багатий». Засумував, бо не повірив, бо понад усе любив самого себе і не хотів іти за Ісусом, змінити своє життя. 


"Ісус подивився й мовив до Своїх учнів: «Як же важко для багатіїв увійти в Царство Боже». Учні були здивовані Його словами. А Ісус повторив: «Діти мої, як важко ввійти до Царства Божого! Легше верблюдові пройти крізь вушко в голці, ніж багатому ввійти в Царство Боже». Учні були ще дужче вражені і казали один одному: «Тоді хто ж може бути спасенний?» Поглянув на них Ісус і сказав: «Це неможливо для людей, але не для Бога, бо для Нього немає нічого неможливого».
Як ти поступиш?
Далі Ісус сказав, що верблюдові легше пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже. Чому Він так висловився? Справа в тому, що багатство робить людей рабами цього світу. Вони настільки віддані йому, що ні про що інше не думають. Ісус запевнив, що кожен, хто залишив все заради Царства Божого, отримає набагато більше. Відійшов сумний. Багато відходять сумні. Причина, чому так мало ревних, живих християн, полягає у тому, що вони ніколи не побачили своєї провини перед Богом, а тому ніколи і не пізнали радості піти за Ісусом. Хоче хто-небудь з вас в житті іти за Ісусом? Це найкраще, що ми можемо зробити! Повірити, залишити гріх і йти за Ісусом!

Немає коментарів:

Дописати коментар