понеділок, 6 квітня 2015 р.

Нагодування п’яти тисяч чоловік. Мр.6.35-44

І, як минуло вже часу доволі, підійшли Його учні до Нього та й кажуть: Це місце безлюдне, а година вже пізня. Відпусти їх, нехай підуть в осади та села близькі, і куплять собі чого їсти.  А Він відповів і сказав їм: Дайте їсти їм ви. Вони ж відказали Йому: Чи ми маємо піти та хліба купити на двісті динаріїв, і дати їм їсти?  А Він їх запитав: Скільки маєте хліба? Ідіть, побачте! І розізнавши, сказали: П'ять хлібів та дві рибі.  І звелів їм усіх на зеленій траві посадити один біля одного.  І розсілись рядами вони, по сто та по п'ятдесят.  І Він узяв п'ять хлібів та дві рибі, споглянув на небо, поблагословив, і поламав ті хліби, і дав учням, щоб клали перед ними, і дві рибі на всіх поділив.  І всі їли й наїлися!  А з кусків позосталих та з риб назбирали дванадцять повних кошів.  А тих, хто хліб споживав, було тисяч із п'ять чоловіка! Мр.6.35-44. Нагодування п’яти тисяч займає особливе місце серед усіх чудес Ісуса. Про нього розповідають усі євангелісти. З Євангелії від Марка ми взнаємо, що це відбулося перед Пасхою. Можливо, саме паломники складали більшу частину тих, кого Господь нагодував. 
Що таке чудо? Чудо – це надзвичайне втручання Бога в наш світ простору і часу. Воно порушує межі відомих нам природніх законів. Чуда Ісуса було доказом Його Божества. Дуже важливо для твердості нашої віри пам’ятати про чуда Ісуса: ті, про які розповідає Євангеліє і ті, які Він вчинив у нашому житті.
Де відбулося чудо нагодування народу? В пустині. В часі Мойсея Бог давав Своєму народу хліб з неба протягом сорока років. І той самий Господь, теж у пустині насичує тисячі людей. Така всемогутність нашого Господа.
Чудо, здійснене у пустині відкриває для нас кілька важливих істин:
1. Кількість їжі, дарованої Ісусом Христом у пустині нагадують нам слова Ісуса:  «Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали»Ів.10.10. У Христі ми маємо повноту духовної поживи, радість, навіть посеред сорботи, надмір усіх благ. «Моя чаша то надмір пиття!»Пс.22.5.
2. Ісус Христос відкрив людству істину про Пресвяту Євхаристію: Він є «Хліб життя» (Ів.6.35), і хто їсть цей хліб буде жити вічно (Ів.6.51). Ісус Христос – повне задоволення нашого серця. Маючи Його ми можемо сказати: «Я при Тобі на землі не бажаю нічого!»Пс.72.25.
3. Ісус Христос  «звелів їм усіх на зеленій траві посадити один біля одного. І розсілись рядами вони, по сто та по п'ятдесят». Ці слова Ісуса Христа говорять про те, що наш Господь є Бог порядку, починаючи від атомів і закінчуючи галактиками. В християнському житті теж повинен бути порядок: у використанні часу, у молитві, у вивченні Біблії, в пожертвах і праці…
4.Господь «споглянув на небо, поблагословив». Ісус Христос подає нам приклад: частіше дивитись з молитвою на небо, тому, що звідти приходить наша допомога (Пс.120.1).
6. Ісус дав учням хліб, а вони роздавали народу. Подібно учням Ісуса Христа, ми, християни, повинні роздавати. Що ми можемо дати? – Все, що нам дає Ісус Христос. Будемо брати в Ісуса Христа Його любов, милосердя, доброту і передавати це людям, які ще не знають Господа!
7. «А з кусків позосталих та з риб назбирали дванадцять повних кошів». Ісус Христос учитель бережливості, але не скупості.
Отже, в Ісусі Христі ми маємо надмір духовної поживи, радості і всіх благ. Цим чудом Ісус вчить нас молитви, порядку, щедрості, передавання істини іншим людям  і бережливості. Живімо так, як вчить нас Ісус Христос!
Нехай чуда Ісуса Христа зміцнюють нашу віру у те, що для Господа немає нічого не можливого.

Немає коментарів:

Дописати коментар