неділю, 12 жовтня 2014 р.

Не прощений гріх.Мр.3.28-30

Щиру правду кажу вам, що всі гріхи й огуди відпустяться людським синам, хоч скільки б вони не богозневажали; а хто зневажатиме Святого Духа, той не матиме відпущення довіку, а підпаде під вічний осуд. Бо ж казали: Він має нечистого духа. (Мар.3:28-31)
Для розуміння значеня цих слів, потрібно зрозуміти, при яких обставинах вони були  сказані. Книжники і фарисеї дивилися на втілену Божу любов, а бачили в ній диявольську силу. На це Ісус Христос сказав: «Хто зневажатиме Святого Духа, той не матиме відпущення довіку». Що означає хула на Духа Святого? Це питання хвилює багатьох християн. Які ознаки «вічного» гріха? 
Якщо людина відмовляється розвивати Богом дані дари, їх виявляти, то в кінці втрачає їх. Хто довгий час перебуває в темряві, з часом втрачає можливість бачити, хто довго перебуває у ліжку, з часом втрачає можливість ходити. Так і людина, яка довго відмовляється прислухатися до голосу Святого Духа, в кінці втрачає можливість пізнати правду.
Слово «хула» означає  насмішка, очорнення. Хула на Духа Святого – це не випадково сказане слово, а свідома і відкрита зневага Його. «Той, хто кидає камінь вверх, - говорить Іван Золотоуст, - не може пробити небо – камінь падає йому на голову. Так і той, хто хулить Божу Особу, не може пошкодити Богу, але сам готує меч для своєї душі, виявляючи невдячність Благодателю»


Хто богохулить, той ранить самого себе.  Ці гріхи не мають нічого спільного із звичайним падінням, спокусою, сумнівом, несвідомим невір’ям. Гріх хули проти Святого Духа – це свідомий і відкрити гріх проти Бога. Люди, які винні у цьому гріху не можуть отримати прощення, тому, що вони не каються, а Господь прощає гріхи тільки тим, хто кається. Якщо ми бачимо свої гріхи, прагнемо духовного життя, каємося – ми не винні у цьому гріху.
Прощення гріхів може отримати тільки той, хто розкаюється в своїх гріхах. Хто настільки збочений, що вважає зло добром, не усвідомлює своєї гріховності, не може розкаятися, навіть зустрівши Ісуса Христа. Він не хоче розкаятися, тому і не може отримати прощення. Хто не хоче розкаятися, не може бути прощений, тому що покаяння – це умова для прощення. Гріх проти Святого Духа – це повна втрата почуття гріховності, нерозкаяність аж до смерті.
Нехай береже нас Господь від гріха і дасть нам сили, щоб наші слова і вчинки завжди були добрими і богоугодними!

Немає коментарів:

Дописати коментар