неділю, 8 червня 2014 р.

Зцілення прокаженого. Мр.1.40 – 45.

І приходить до Нього прокажений, благає Його, і на коліна впадає та й каже Йому: Коли хочеш, Ти можеш очистити мене! І змилосердився Він, простяг руку Свою, і доторкнувся до нього, та й каже йому: Хочу, будь чистий! І проказа зійшла з нього хвилі тієї, і чистим він став. А Він, погрозивши йому, зараз вислав його, і йому наказав: Гляди, не оповідай нічого нікому. Але йди, покажися священикові, і принеси за своє очищення, що Мойсей заповів, їм на свідоцтво. А він, вийшовши, став багато оповідати й говорити про подію, так що Він не міг явно ввійти вже до міста, але перебував віддалік по самітних місцях. І сходилися звідусюди до Нього. Мр.1.40 – 45.
Покинувши Єрусалим, Ісус Христос зі своїми учнями відправився в першу місійну подорож, зупинявся в синагогах проповідуючи Євангеліє Божого Царства. Але Царство Боже не тільки в великих словах і істинах, але теж у добрих справах. Тому Ісус Христос використовував і слова, і вчинки. Голос вчинків чути сильніше ніж голос слів, слова навчають – поступки переконують. Таким проповідником Євангелія був Ісус Христос.
Коли Ісус Христос із учнями був в дорозі до них підійшов прокажений. Проказа в ці часи була дуже пошириною в Палестині. Це була жахлива хвороба якої всі боялися. Хворі на проказу жили віддалено від інших людей. Ця хвороба інфекційна і дуже болюча. Люди боялися прокази по трьох причинах: 1. Вона невиліковна; 2. Вона ізолює людей від суспільства; 3. Вона вражає весь організм, перетворюючи людину в живий труп. Тому ця хвороба є прообразом гріха, який теж вражає цілу людину: душу і тіло. Гріх – це страшна огидна хвороба, заразна, невиліковна, смертельна і болюча.

Отже ми прочитали, як нещасний прокажений приходить до Ісуса і просить зцілення. «Якщо хочеш, можеш мене очистити». Він не сумнівався що Ісус може його зцілити, але не знав чи Господь захоче це зробити. Ми віримо, що Бог всемогутній, але часто сумніваємось, чи Господь виконає наші бажання. У нас є два види бажань: завжди угодні Ісусу Христу, і ті, які можливо не угодні Йому. Бажання, метою яких є Божа слава, завжди угодні Ісусу Христу. Прагнення прощення гріхів, зцілення душі, духовного росту, наповнення святим духом – завжди угодні Господу. Але бажання звільнитись від терпіння, скорботи, можна виразити Ісусу Христу тільки словами «якщо ти хочеш». Наші переживання, скорботи можуть послужити для збільшення Божої слави і користі душі.
В даному випадку бажання прокаженого співпало з бажанням Ісуса Христа. « Простягнув руку, торкнувся його». Цей дотик свідчить про любов Господа до нещасної людини. Найрідніші не могли торкнутись його. Господь робить для нас більше ніж родичі і близькі. Він любить кожного з нас більше ніж мати свою дитину. Проказа негайно покинула його. Ісус Христос зціляє і від гріховної прокази. Він зціляє від гріха кожного хто до нього з вірою приходить. «Зверніться до Мене й спасетесь, всі кінці землі, бо Я Бог, і нема більше іншого Бога!»(Iс.45:22).
Ісус Христос послав зціленого до священників в Єрусалим через цього прокаженого Він послав вістку своєї всемогутньої любові тим які за ним ніколи не ходили

Любов Ісуса Христа нас, колись грішних, чинить святими. Його любов і сьогодні кличе до всіх людей: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою. Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм»(Матв.11:28,29).

 

Немає коментарів:

Дописати коментар